Mehmet Akif Ersoy

Mehmet Akif Ersoy

Vatan şâirimiz Mehmet Âkif Ersoy, 20 Aralık 1873 günü İstanbul-Fatih’te dünyaya geldi. Eğitim hayatına mahalle mektebinde başlayan Mehmet Âkif, orta öğrenimine Fatih Merkez Rüştiyesi’nde devam etti. Bu dönemde yalnızca okula gitmekle kalmadı, Fatih Medresesi’nde müderrislik yapmakta olan babası Hafız Tahir Efendi’den Arapça; Fatih Camii’nde ise Farsça dersleri aldı. Mülkiye Lisesi’ni bitirdiği yıl babasını kaybeden Mehmet Âkif, baytarlık mektebini bitirdikten sonra meslek hayatına atıldı ve İsmet Hanım ile evlendi. Mesleğe başlamasıyla İstanbul dışına çıkan Mehmet Âkif, Anadolu’yu ve imparatorluğun vaziyetini daha iyi kavramaya başladı. Bu dönemde edebi yönünü de geliştirmeye devam etti, çeşitli dergilerde şiirlerini yayınladı.

Görevine devam ettiği sırada edebiyat öğretmenliği de yapan Mehmet Âkif sonraki yıllarda Yemen’e gitti. Çanakkale Savaşı’nın haberini aldığı gün meşhur Çanakkale Şiiri’ni kaleme aldı: 

‘’Bir Hilâl uğruna Ya Rab, ne güneşler batıyor’’ 

Milli mücadelenin başladığı haberini İstanbul’dan aldıktan sonra Anadolu’ya dönen Mehmet Âkif, halkı milli mücadeleye davet etti. Kutlu zaferin ardından 1. Meclis’te Burdur Milletvekili olarak görev yaptı. Savaşın kazanılmasının ardından milletimizin ruhuna dokunacak bir milli marş yazılmasına ihtiyaç duyuldu ve marşın belirlenmesi için para ödüllü bir yarışma açıldı. Maddi ödüllü olduğundan bu yarışmaya dâhil olmak istemeyen Mehmet Âkif Ersoy’u arkadaşı Hamdullah Suphi Bey ikna etti ve İstiklâl Marşımız yazılmış oldu. Okunduğu andan itibaren tüyleri diken diken eden marşımızı ‘’Kahraman Ordumuza’’ adayan Mehmet Âkif, bu şiiri kendi şahsi varlığı olarak kabul etmediğinden Safahat’ine almamıştır. Marşla ilgili çok fazla söz söylemeyen Mehmet Âkif kısa ve öz olarak ‘’Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın’’ demiştir. 27 Aralık 1936’da İstanbul’da hayata veda eden İstiklâl Şâirimiz Mehmet Âkif Ersoy’u  vefatının yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz.

DİĞER MAKALELER