PROF. DR. NECMETTİN ERBAKAN

PROF. DR. NECMETTİN ERBAKAN

“Bu milletin külüne üflesen altından iman çıkar” sözleri ile hafızamıza kazınan, yakın tarihimizin siyaset sahnesinin önemli isimlerinden biri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı vefatının yıldönümünde saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz. 

Şüphesiz ki o örnek alınması gereken, ilimle yön bulan ve davayla geçen bir ömür yaşadı. 

29 Ekim 1926’da Sinop’ta dünyaya geldi. Babası Mehmet Sabri Bey, annesi ise Kamer hanımdı. İlköğretime Kayseri’de başladı fakat babasının tayin olması üzerine Trabzon’da tamamladı. İstanbul Erkek Lisesi’nden birincilik ile mezun oldu. Bu başarısı sayesinde üniversiteye sınavsız geçiş hakkı elde etti. O ise bu hakkı kullanmayıp, sınava girdi. Yüksek bir puan ile İstanbul Teknik Üniversitesi’ni kazandı. 1948 yılında mezun oldu. Mezuniyetinin akabinde Motorlar Kürsüsün de ders vermeye başladı. Sayın Necmettin Erbakan bir konuşmasında şöyle der: “Akıl; imanın ve İslam’ın emrinde en büyük nimet, nefsin ve şeytanın elinde ise, sebebi felâkettir.” Tıpkı bu sözlerinde olduğu gibi o gençliğinin ilk yıllarından itibaren, zekasını ve tüm ilmi birikimini tüm insanlığa fayda getirecek işler için harcıyordu. Üstün başarısı ve azmi herkes tarafından fark ediliyordu. 1951 yılında okulu tarafından Almanya’ya doktora yapması için gönderildi. Burada doktora tezi için Aachen Üniversitesi’nde bulundu. Motorlarda yakıt tüketiminin azaltılması ile ilgili başarılı çalışmalara imza attı. Tezinde bu konuya yer verdi ve 27 yaşında iken doçent oldu. Alman bilim çevreleri onun çalışmalarını yakından takip ediyordu. Hatta Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın daveti ile ağır sanayi fabrikalarını gezerek bilimsel araştırmalar yaptı. Almanya’daki başarılarının ardından 1954 yılında ülkemize geri dönerek vatani görevini yerine getirdi. İlk yerli motoru üreten Güneş Motor’u Sayın Necmettin Erbakan kurdu. 1965 yılında profesörlük unvanına kavuştu. 1967’de TOBB Genel Sekreteri olarak görev yaptı, 1969’da genel başkan olarak seçildi. 

Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın ülkesi ile ilgili de çok sayıda hayali vardı. Bunları gerçekleştirmek, ülkesine daha güzel yarınlar hediye edebilmek için kollarını sıvadı. 17 Ocak 1970 yılında Milli Nizam Partisi’ni kurdu. 12 Mart askeri müdahalesinde parti kapatılınca, 11 Ekim 1972 yılında Milli Selamet Partisi’ni kurdu. Parti 1973 seçimlerinde 48 milletvekili ile meclise girdi. Kıbrıs Barış Harekatı döneminde harekatın başarısına katkı sağlayacak bir duruş sergiledi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde Milli Selamet Partisi kapatıldı. Erbakan bir süre gözaltında tutuldu. 10 yıl siyaset yapma yasağı alsa da bu yasak sonraki dönemde halkın talebi ile kaldırıldı. Bu hadiselerden sonra 11 Ekim 1987’de Refah Partisi’nin genel başkanı seçildi. 1995 yılı seçimlerinde parti birinci parti oldu. Refahyol hükümetinde Sayın Necmettin Erbakan başbakanlık görevini üstlendi. 28 Şubat sonrası 16 Ocak 1998’de partisi bir kez daha kapatıldı, Erbakan’a da 5 yıl siyaset yasağı verildi. Necmettin Erbakan yasaklı yıllarının sona ermesiyle 2003 yılında Saadet Partisi’nin genel başkanlığı koltuğuna geçmiştir. 2004 yılında açılan bir dava sonucu görevini bırakmak zorunda kalsa da, 2010 yılında tekrar görev başına geçerek ilerleyen yaşına rağmen davasına hizmeti sürdürmüştür. 

Siyasi hayatı boyunca her zaman örnek bir şahsiyet ve lider olan Sayın Necmettin Erbakan, imanlı, bilgili, köklerinden güç bulan nesillerin inşası için de önemli çalışmalara imza atmıştır. Kendisinin arzusuyla, binlerce öğrenciye eğitim ve burs imkanı sunmak için Akile Teşkilatı kurulmuştur. 

Vatana, millete ve tüm insanlığa hizmet aşkı ile geçen ömrü 27 Şubat 2011’de son bulmuştur.

DİĞER MAKALELER