Sadakanın anlamı  ve Fazileti

Sadakanın anlamı ve Fazileti

Zerre hesap ve kâr amacı gütmeden Allah rızası için Allah yolunda yaptığımız her hayır, maddi yahut manevi başkalarının ve muhtaçların faidesine gerçekleştirdiğimiz her iyilik faziletlidir ve elbette ki Müslüman toplumumuzun bilhassa şu günlerde ihtiyaç duyduğu dayanışma binasına eklediğimiz her tuğla, bizim Kur’an-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye’ye bağlılığımızın en hakiki göstergelerinden olacaktır. İşte bu uğurda; iyi niyetle ve Allah yolunda yaptığımız her güzel eylem ve iyilik sadaka olarak adlandırılır.

Sadaka sözcüğü ayet ve hadislerde defalarca yer almış olmakla birlikte, fakihlere göre bu kullanımlar farklı anlamlar ihtiva edebilirler. 

‘’Elden çıkarma’’ anlamı taşıyan İnfâk, kişinin Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak adına muhtaçlara yaptığı aynî ve nakdî tüm yardımları kapsar.

Birçok ayet ve hadis-i şerifte sadaka sözcüğü dinimizin farz ibadetlerinden olan ‘’zekât’’ yerine kullanılmıştır. Eğer ki bir Müslüman asli ihtiyaçları dışında nisab miktarda mala sahip ise, bu zenginliği üzerinden bir yıl geçtiğinde bu malın belli bir miktarını zekât olarak vermelidir.  Yapılması farz ve miktarı belli olsa da zekât ibadeti de sadaka kapsamına girmektedir. Her sadaka zekât sayılmaz ancak her zekât bir sadakadır.

Diğer sadaka çeşitleri; Ramazan ayının sonunda yerine getirilmesi vacip olan Fıtr sadakası, eğer kişi bir adak adadıysa bunun karşılığında yaptığı her türlü harcama, kulun işlediği belirli suç veya hataların karşılığında Allah hakkı olarak ifa edilen kefâret ve fidye olarak sayılabilir. Bunların dışında bir müminin yaptığı gönüllü ve nafile her türlü bağış da sadaka kapsamındadır.

 ‘’…Sadaka veren erkeklerle, sadaka veren kadınlar… var ya, işte onlar için Allah bağışlanma ve büyük bir mükafat hazırlamıştır.’’ (Ahzâb Suresi 35. Ayet)

Bunlara ilaveten yapılan hayırlı işler, gösterilen güler yüzler, söylenen güzel sözler ve başka bir müminin yolundan kaldırılan taşlar da birer sadakadır ve Allah’ın hidayetinde yürüyen her Müslüman bu davranışları günlük yaşamında benimsemelidir.

DİĞER DUYURULAR